ОПШТИНА ОПОВО

Обавештење о примању треће (бустер) дозе вакцине

19.08.2021.

Обавештавамо вас да је почела вакцинација свих грађана Републике Србије, као и странаца који имају одобрен сталан боравак у Републици Србији трећом (бустер) дозом вакцине.

Трећа (бустер) доза вакцине против COVID-19 се примењује код особа код којих је од давања друге дозе вакцине прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле, а првенствено за оне које припадају следећим категоријама:

1. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплaнтата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима,

2. Особе старије од 70 година,

3. Особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите,

4. Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите,

5. Путници у међународном саобраћају – грађани Србије који често путују у иностранство, било због посла или из приватних разлога,

6. Поред ових категорија, све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу (бустер) дозу вакцине против COVID-19.

Свим грађанима се оставља могућност избора вакцине, полазећи од тога да је безбедно и могуће примити допунску дозу другачију од оних којима су вакцинисани и ревакцинисани. Коначан избор вакцине грађани ће саопштити лекару, током прегледа и консултација на вакциналном пункту. Подсећамо да у Србији тренутно постоје четири врсте вакцина и свих има довољно на свим пунктовима у земљи – кинеска вакцина (Sinopharm), руска вакцина (Sputnik V) и вакцине произвођача Pfizer-Biontech и AstraZeneka.

Уколико се Гам-KОВИД-Вак (Sputniк V) примењује као трећа (бустер) доза, у том случају даје се прва компонента наведене вакцине.

Како ће функционисати вакцинација трећом дозом?

Вакцинација трећом дозом обављаће се по редоследу примања прве две дозе и сви грађани који су се вакцинисали добиће СМС и имјел позив када могу да приме вакцину.

Где ће се обављати вакцинација?

По пријему СМС и имејл обавештења грађани ће моћи да оду у свој дом здравља и тамо приме трећу дозу. Односно нису у обавези да оду на исту локацију где су примили прве две дозе.

Грађани не треба да се самоиницијативно пријављују за трећу дозу или одлазе у домове здравља, пре него што буду контактирани од стране еУправе.

По пријему позива грађани треба да се распитају о слободном термину за пријем треће дозе на вакциналном пункту.

Списак локација где је могуће примити трећу дозу вакцине налази се ОВДЕ.

Да ли је примање треће дозе обавезно?

Вакцинација није обавезна, те грађани који добију позив за трећу дозу, а не желе да је приме нису у обавези да се одазову.

Свакако треба имати у виду да је вакцинација једноставна, превентивна здравствена мера која на безбедан и ефективан начин спречава појаву болести и чува животе људи. Циљ вакцинације да се развије отпорност на болест сличну оној која се стиче након доласка у контакт са њеним узрочником, односно након природне инфекције.

Прочитајте и…

Oпштинска управа Опово – комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину

Oпштинска управа Опово – комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину

Oпштинска управа Опово - комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину Опово, 20.01.2023. Комунални инспектор Општинске управе Опово обавештава особе са инвалидитетом да подношењем захтева за издавање паркинг карте могу...

Ступила  на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу

Ступила на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу

Ступила  на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу Дана 17.12.2022. године ступила је на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу („СЛ.гласник РС“ бр. 137/2022) којом је између осталог предвиђено да су: Критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог...

ДРУГИ ЈАВНИ ПОЗИВ за куповину  кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника у оквиру пројекта  КРУГ ПОДРШКЕ

ДРУГИ ЈАВНИ ПОЗИВ за куповину кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника у оквиру пројекта КРУГ ПОДРШКЕ

На основу члана 7. и члана 12. Критеријума за куповину кућа са окућницом и поступку и начину рада Комисије за куповину кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника пакета донаторске помоћи, 06-/22 од 12.09.2022. године и на основу Одлуке о социјалној...

Вести

О Опову

Видео галерија

Фото галерија

Актуелно

advertisement

статут

i

статут

информатор о раду

i

информатор о раду

службени гласник

i

службени гласник

буџет

буџет

јавне набавке

јавне набавке

питајте председника

?

питајте председника

питајте директоре

?

питајте директоре

питајте одборнике

?

питајте одборнике

телефони

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ