turizam

galerija jovan popović, opštinska narodna biblioteka

Centralno mesto kada su u pitanju kulturni sadržaji opštine zauzima Opštinska narodna biblioteka pod čijom je ingerencijom i izložbeni prostor (pinakoteka) Galerija „Jovan Popović“ u Opovu. Biblioteka se sastoji iz četiri odeljenja raspoređenih po svim naseljima opštine i poseduje više od 50.000 knjiga, što u odnosu na broj stanovnika predstavlja prosek iznad evropskog. Jedan od najvrednijih eksponata biblioteke je komplet knjiga «Nagy lexikona» na mađarskom jeziku iz 1893. godine.

Galerija „Jovan Popović“, koja ujedno predstavlja hram umetnosti ovog kraja, nosi ime jednog od vodećih umetnika srpskog bidermajerskog slikarstva, inače rođenog u Opovu. Fundus galerije sadrži veliki broj slika i skulptura naših najpoznatijih umetnika, a tokom godine se u centralnom prostoru redovno postavljaju izložbe umetničkog, istorijskog, dokumentarnog i etno sadržaja, organizuju tribine, koncerti i pozorišne predstave. Sama zgrada je zajedničko projektantsko delo dvojice arhitekata, Milorada Berbakova i Spasoja Krunća. Galerija je bila domaćin i velike slikarske kolonije koja od 2006. godine ima međunarodni karakter. U toku desetak dana, koliko traje kolonija, umetnici različitih profila rade i stvaraju na više lokacija (galerija, atelje, priroda), a svoje kreacije ostavljaju domaćinu tj. fundusu galerije. Poslednjih godina u okviru renovirane sale Kulturnog centra koja raspolaže sa 200 mesta organizovan je veliki broj bioskoskih, pozorišnih predstava i koncerata.

Nekadašnji profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Zoran Petrović, umetnik čija se dela nalaze u svim značajnijim muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama, ostavio je legat koji se nalazi u njegovom rodnom selu Sakulama.

crkve

U četiri naseljena mesta nalaze se četiri pravoslavne i jedna katolička crkva. Za turiste sa umetničkim afinitetom zanimljivi su ikonostasi pravoslavnih crkvi u Opovu i Sakulama, radovi poznatih slikara XIX veka Steve Todorovićai Konstantina Pantelića.

arheološki lokaliteti

Na teritoriji opštine istraženo je desetak arheoloških lokaliteta čija se starina proteže od neolita do srednjeg veka. Najpoznatija su Ugar Bajbuk i Beli Breg kod Opova, Trnovačka Greda kod Barande i Truntalj kod Sakula. Na ovim lokalitetima su pronađeni i obrađeni brojni arheološki artefakti Starčevačke i Vinčanske kulture, koji danas krase izložbene vitrine muzeja u Novom Sadu, Pančevu i Vršcu.

baranda film studio

U neposrednoj blizini, na svega tri kilometra od hotela nalazi se Baranda film studio koji je otvoren za turiste gde se mogu videti scenografije u kojima su snimane čuvene serije i filmovi, poput „Vratiće se rode“, „Montevideo Bog te video“, „Senke nad Balkanom“.

Inače, Opština Opovo je u XX veku bila interesantna za filmske stvaraoce kada su lokaliteti oko Barande korišćeni za snimanje tada velikih holivudskih filmskih hitova, Rimske device, Sulejman Veličanstvenii Sibirska ledi Magbet. U Opovu je snimana i čuvena serija u režiji Soje Jovanović, Pop Ćira i pop Spira.

tamiš – rečni tok

Rečni tok Tamiša, prirodna i ribnjačka jezera, priobalne šume i brojne staze pružaju idealno mesto za sportski ribolov, treking, bajking, kajaking i posmatranje ptica, a u svim mestima ima sportskih terena pogodnih za sportsko – rekreativne aktivnosti. Ribolovačke terene uz reku Tamiš ne treba posebno predstavljati. U pitanju su reviri pogodni za sve ribolovačke discipline i okolinom koja pruža nezaboravnu avanturu u prirodi.

sportsko-rekreativni centar

… je izgrađan 2013-2014 godine, poseduje atletsku stazu, mini pič teren sa veštačkom podlogom, košarkaški, rukometni i tenisko igralište. Centar je opremljen električnom rasvetom tako da se sportske aktivnosti mogu obavljati i u noćnim časovima.

pešačko-biciklistička staza

Opovo i Baranda su povezani novom biciklističkom stazom, koja je idealna kako za one koji žele ozbiljno da treniraju, tako i za rekreativce.

hotel stari banat

„Stari Banat“ je hotelsko–ugostiteljski objekat visoke klase. Hotel se nalazi u centralnoj zoni Opova u neposrednoj blizini reke Tamiš.

Lokaciju objekta odlikuje prijatno okruženje uređenih veštačkih jezera, sportsko rekreativnih terena i opovačkog parka.

Hotelski kapaciteti pružaju izuzetan komfor i uslugu, besplatnu wi-fi mrežu, prostoran i uređen parking, restoran sobe i apartmane, aperitiv bar, svečanu salu i terasu.

restoran boba

Čuveni restoran “Kod Bobe” ima dugu tradiciju i postoju u Opovu više od 40 godina. Otvoren je davne 1976. godine, a u njemu možete naručiti jela domaće kuhinje kao i izvrsnu riblju čorbu i ribu. U domaćinskom ambijentu i hladovini otvorene bašte, često i uz zvuke tamburica, možete osetiti pravu čari boemsku atmosferu kojom ovo mesto odiše.

čarda – marina opava

U jedinstvenom ambijentu naše Čarde koji vas vraća u neka ranija i već pomalo zaboravljena vremena, možete uživati u ribljim specijalitetima i probati jela stare banatske kuhinje uz domaće vino i rakiju.

U našoj marini možete ostaviti svoj čamac na čuvanje, iznajmiti čamac za pecanje ili ako ste ljubitelj sportova na vodi, iznajmiti kajak za veslanje po Tamišu.

U svojoj ponudi nudimo još mesta za kampovanje kao i smeštaj na samoj obali Tamiša, organizovanu vožnju čamcem, teren za odbojku na pesku. Zbog svoje raznovrsnosti ponude, ovaj kompleks predstavlja pravu oazu za odmor vikendaša, kampera, biciklista, pecaroša, putnika, namernika i svih onih koji vole prirodu.

sportski ribolov i izletništvo

Izuzetno bogat riblji fond, pristupačnost terena i lepota prirodnog okruženja, učinili su da ovaj deo Donjeg Potamišja postane jedna od omiljenih destinacija sportskih ribolovaca beogradskog i južnobanatskog regiona. U prošlosti su Tamiš i Opovo bili čuveni po alasima koji su ovde imali rekordne ulove mrežama, međutim, danas kada je privredni ribolov na Tamišu zabranjen, ova reka, zajedno sa brojnim kanalima i jezerima, sportskim ribolovcima pruža fantastične mogućnosti. Blizina velikih gradskih centara samo je jedana od brojnih prednosti koje gradski ribolovci imaju na ovom delu Tamiša. Na obalama Tamiša nalaze se i brojna prirodna ili uređena mesta pogodna za izlete i kampovanje. To su pre svega lokaliteti: Most u Sefkerinu, Debelo drvo, Glavna plaža i Špic u Opovu, Mačkov vir , Števanija i Staro selo u Sakulama.

manifestacije

Tokom godine održavaju se brojne manifestacije među kojima se izdvajaju Ovčarski dan u Sakulama u poslednjoj nedelji marta, Majski dani kada se obeležava i Dan opštine, 22. maja, Oktobarski dani, 2. oktobra kada se obeležava dan oslobođenja u Drugom Svetskom ratu zatim gulašijada u Barandi takođe u maju, crkvena Slava Marija Magdalena početkom avgusta kao i moto skup i pasuljijada u istog meseca Sefkerinu.

Ovčarski dan Sakule

Poslednja nedelja u martu

pasuljijada sefkerin

Druga polovina avgusta

gulašijada baranda

U okviru majskih dana

Vesti

O Opovu

Video galerija

Foto galerija

Aktuelno

advertisement

statut

i

statut

informator o radu

i

informator o radu

službeni glasnik

i

službeni glasnik

budžet

budžet

javne nabavke

javne nabavke

pitajte predsednika

?

pitajte predsednika

pitajte direktore

?

pitajte direktore

telefoni

VAŽNI TELEFONI