sefkerin

AdresaNarodnog fronta 89
Predsednik saveta mesne zajedniceKristina Krunić
Telefon013/684-103

Istorija

Sefkerin — Prvi put se pominje u Kruševskom pomeniku. Za vreme turske uprave potpadao je pod Pančevačku nahiju, odnosno Pančevački sandžak. Od 1742. godine bio je ili direktno pod Pančevom, ili u sastavu pančevačkog procesa sve do 1767/1768. godine kad je konačno zavojačen i pridodat dvanaestom nemačko-banatskom puku u koje je ostao sve do 1773, a i kasnije do 1872.

„Sevkerin“ je 1764. godine pravoslavna parohija u Bokanskom protoprezviratu.[1] Austrijski carski revizor Erler je 1774. godine konstatovao da mesto pripada Pančevačkom distriktu. Selo ima militarski karakter a stanovnici su Srbi.[2] Kasnije, u XVIII veku Sefkerin je bio u sastavu pančevačkog protopijata Temišvarske eparhije. Kada je 1797. godine popisan pravoslavni klir u mestu su bila dva sveštenika. Parosi, pop Petar Živanović (rukop. 1797) i pop Mihail Popović (iz Karavlaške; 1762) su se razlikovali po poznavanju jezika. Pop Petar je bio Srbin koji je znao srpski i rumunski jezik, a pop Mihail iako bi se reklo (sudeći po imenu i prezumenu) da je i on Srbin, znao je samo rumunski jezik.[3] Rumuni u Sefkerinu su se u drugoj polovini 19. veka crkveno-školski delili sa Srbima.

Paroh u Sefkerinu Georgije Šupica je imao visoko obrazovanje i bavio se pisanjem i prevođenjem. Objavio je početkom 1854. godine knjigu o austrijskom vojskovođi grofu Radeckom feldmaršalu. Sav prihod od knjige autor je namenio „Radeckovom zavodu invalida“ u Beču.[4] Sledeće 1855. godine autor Šupica je preko vojne vlasti poklonio primerak knjige lično austrijskom caru. Car se zahvalio na poklonu i poslao u Sefkerin zlatnu medalju zvanu „viribus unitis“,[5] tešku 12 karata.

Demografija

U naselju Sefkerin živi 2104 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,2 godina (38,8 kod muškaraca i 41,7 kod žena). U naselju ima 829 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,17.

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika. WIKIPEDIA

Vesti

O Opovu

Video galerija

Foto galerija

Aktuelno

advertisement

statut

i

statut

informator o radu

i

informator o radu

službeni glasnik

i

službeni glasnik

budžet

budžet

javne nabavke

javne nabavke

pitajte predsednika

?

pitajte predsednika

pitajte direktore

?

pitajte direktore

telefoni

VAŽNI TELEFONI