ОПШТИНА ОПОВО

Пројекти: Грађани општине Опово и даље бирају одлазак на шалтер од е услуга

15.12.2021.

Грађани општине Опово и даље бирају одлазак на шалтер од е услуга

Опово, 15. децембар 2021
У оквиру пројекта „Заједно ка бољој еУправи у малим локалним самоуправама – дигитализацијом до транспарентне и одговорне управе“ који је део регионалног ИЦЕДА програма, а који заједнички спроводе Центар за развој демократског друштва Еурополис из Новог Сада, Глас Опова и општина Опово, спроведено је истраживање са грађанима у вези са коришћењем и ставовима према е-услугама.
У периоду октобар-децембар 2021. године одржане су две фокус групе са укупно 12 учесника представника општине и корисника услуга. Поред тога, интервјуисано је 30 грађана у општинским и месним канцеларијама и њихови одговори су укључени у резултате онлајн анкете грађана. На онлајн анкету која је спроведена у овом периоду одговорило је укупно 112 корисника еУслуга – грађана и привредника из сва четири насељена места ове општине – Баранде, Сефкерина, Сакула и Опова. Поред истраживања информатичке писмености, перцепције и задовољства корисника, рађена је и процена пружање електронских услуга, као и капацитет и спремност саме општине Опово за реализацију еУслуга.
Општи утисак са овог истраживања је тај да су упркос недовољној упознатости са електронским услугама, грађани ипак свесни његовог великог потенцијала и значаја како за свакодневни живот, тако и за пословање. Једнако тако очекују и да држава Србија и локална самоуправа ипак уложе додатне напоре да услуге буду бројније, разноврсније и пријемчивије уз сталну подршку нарочито за сеоско, старије становништво како би у будућности одлазак на шалтер заменили коришћењем рачунара ли телефона.

4 од 5 грађана наше општине и даље радије бира лични одлазак у општину или месну заједницу насупрот електронским услугама без обзира коштају ли оне мање или не. У истом броју односно 4 од 5 грађана уопште нису корисници ових услуга, али да међу онима који јесу – чак 3 од 4  њих јесте било задовољно пруженом услугом. Резултати су потпуно другачија када је реч о предузетницима, међу којима се њих 3 од 4 ипак опредељује за електронске услуге, такође без обзира да ли је цена иста или мања.
У делу истраживања који се бавио оперативним капацитетима локалне самоуправе за пружањем електронских услуга препозната је велика потреба за обезбеђивањем адекватног простора, набавком додатне основне опреме, оперативних система и програма што само по себи представља велики изазов за малу општину попут наше. Ако се на то дода и потреба за сталним стручним ИТ кадром дугорочно решење се можда налази у тражењу средстава на европским програмима.
Резултати овог истраживања значајно ће допринети сагледавању стања у области развоја е-управе у нашој општини јер ће нам помоћи да креирамо даље кораке у правцу препознавања потреба наших грађана и привреде кад је у питању област дигитализације услуга јавне управе у облику акционог плана за електронске услуге по мери грађана.

eУправа у Опову-процена стања. pdf

Прочитајте и…

Oпштинска управа Опово – комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину

Oпштинска управа Опово – комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину

Oпштинска управа Опово - комунална инспекција: Издавање паркинг карти за особе са инвалидитетом за 2023. годину Опово, 20.01.2023. Комунални инспектор Општинске управе Опово обавештава особе са инвалидитетом да подношењем захтева за издавање паркинг карте могу...

Ступила  на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу

Ступила на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу

Ступила  на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу Дана 17.12.2022. године ступила је на снагу нова Уредба о енергетски угроженом купцу („СЛ.гласник РС“ бр. 137/2022) којом је између осталог предвиђено да су: Критеријуми за стицање статуса енергетски угроженог...

ДРУГИ ЈАВНИ ПОЗИВ за куповину  кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника у оквиру пројекта  КРУГ ПОДРШКЕ

ДРУГИ ЈАВНИ ПОЗИВ за куповину кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника у оквиру пројекта КРУГ ПОДРШКЕ

На основу члана 7. и члана 12. Критеријума за куповину кућа са окућницом и поступку и начину рада Комисије за куповину кућа са окућницом за решавање стамбених потреба корисника пакета донаторске помоћи, 06-/22 од 12.09.2022. године и на основу Одлуке о социјалној...

Вести

О Опову

Видео галерија

Фото галерија

Актуелно

advertisement

статут

i

статут

информатор о раду

i

информатор о раду

службени гласник

i

службени гласник

буџет

буџет

јавне набавке

јавне набавке

питајте председника

?

питајте председника

питајте директоре

?

питајте директоре

питајте одборнике

?

питајте одборнике

телефони

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ