ОПШТИНА ОПОВО

Локални индекс еУправе: Општини Опово уручено признање на пољу развоја еУправе

04.02.2023.

Општини Опово уручено признање на пољу развоја еУправе

ОПОВО, 4. фебруар 2023 – У оквиру завршне конференције пројекта „Успостављање Индекса еУправе (ЛЕИ) за јединице локалних самоуправа у Републици Србији“ који спроводи НСЛЕД уз подршку Европске уније, а према резултатима пилот мерења ЛЕИ индекса, Општина Опово је одабрана као једна од успешнијих локалних самоуправа.
На конференицији одржаној 3. фебруара у Београду, признање за остварене резултате на пољу развоја еУправе у локалној заједници током 2022. године у области Инфраструктуре, испред Општине Опово примиле су заменица председника општине Анка Симин Дамјанов и начелница Општинске управе Опово Анкица Јожика.
Уз подршку Европске уније, НАЛЕД ради на увођењу новог индекса чији је циљ мерење напретка општина и градова у развоју електронске управе (ЛЕИ индекс – локални индекс еУправе).
Пројекат је отпочео 1. марта 2021. године и трајаће до краја фебруара 2023. године.
Индекс ће мерити 10 најчешћих поступака за грађане и привреду у локалним самоуправама, али и опште показатеље напретка општина и градова када је реч о развоју електронских услуга и то кроз следеће компоненте:
Предуслове (Кеy Енаблерс) који се састоје од две компоненте – Инфраструктуре (инфраструктурне опремљености ЈЛС за пружање електронских услуга, техничке опремљености службеника, потпуности, ажурности и ефикасности вођења регистара, стратешког и финансијског оквира за развој еУправе на локалу), као и Људских ресурса и компетенција (обученост службеника, њиховог броја, као и оспособљености грађана да користе еУслуге)


Индекс електронских услуга (заступљеност и квалитет услуга – доступност, софистицираност, ефикасност, информациона безбедност, иновативност и проактивност ЈЛС у развоју софтверских решења, те укључивања грађана – јавност и доступност података за грађане, проактивно информисање грађана и механизми за праћење задовољства грађана и мерења корисничког искуства.
У оквиру овог пројекта биће израђен посебан софтвер којем ће општине и градови приступати ради попуњавања упитника, а софтвер ће такође бити пуњен подацима који се добијају од других органа – РАТЕЛ, Канцеларија за ИТ и еУправу, Републички геодетски завод, Републички завод за статистику итд.
На засебном сајту биће приказани резултати мерења у виду интерактивне онлајн мапе Србије.
Пројекат има за циљ да, између осталог, промовише примере добре праксе кроз објављивање Водича најбољих пракси, али и да пружи подршку оним локалним самоуправама које при првом мерењу индекса покажу најлошије резултате.
У оквиру пројекта биће организоване и посебне обуке за организације цивилног друштва у области електронске управе, електронског пословања, информационе безбедности и заштите података о личности, будући да пројекат има за циљ оснаживање грађана и организација цивилног друштва у мониторингу развоја еУправе на локалу и њихово активно укључивање у овај процес.

Прочитајте и…

Обавештење о укидању одлуке о зарази афричком кугом свиња у насељеном месту Сефкерин и обавезама приликом куповине свиња

Обавештење о укидању одлуке о зарази афричком кугом свиња у насељеном месту Сефкерин и обавезама приликом куповине свиња

ОПОВО, 20. фебруар 2024. На основу решења Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде -  Управа за ветерину од 13.02.2024. године које је Општинској управи достављено данас, укинута је зараза од заразне болести Афричка куга свиња код домаћих свиња у насељеном...

Набавка сертификованог семена није услов за подношење захтева за подстицаје по хектару

Набавка сертификованог семена није услов за подношење захтева за подстицаје по хектару

Обавештавамо пољопривредне произвођаче да се подношење захтева за подстицаје по хектару биљне производње и за рефакцију акцизе одвија независно од подношења захтева за субвенције за набавку сертификованог семена. Неопходно је да пре подношења захтева за подстицаје по...

Обавештење грађанима о статусу програма суфинансирања мера енергетске санације

Обавештење грађанима о статусу програма суфинансирања мера енергетске санације

Опово, 09. Фебруар  2024 Обавештавамо све заинтересоване грађане општине Опово  да је јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на територији  општине Опово  за  2023. годину ТРЕНУТНО У ФАЗИ  ПРИПРЕМЕ ТРОЈНИХ УГОВОРА и провере...

Вести

О Опову

Видео галерија

Фото галерија

Актуелно

advertisement

статут

i

статут

информатор о раду

i

информатор о раду

службени гласник

i

службени гласник

буџет

буџет

јавне набавке

јавне набавке

питајте председника

?

питајте председника

питајте директоре

?

питајте директоре

питајте одборнике

?

питајте одборнике

телефони

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ