Глас Oпова
Регистар јавних слижби
Развојни фонд Аутономне Покрајине Војводине д.о.о. Нови Сад
MICS 6
Обавештење Општинског штаба за ванредне ситуације 21.03.2020
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АП ВОЈВОДИНА
ОПШТИНА ОПОВО
ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
КОМАНДАНТ ШТАБА
Број: 512-10/2020
ДАНА: 21.03.2020.
О П О В О

Општински штаб за ванредне ситуације издаје:

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Влада Републике Србије је донела најновије одлуке у вези са спречавањем ширења вируса COVID-19.
Обуставља се градски превоз на територији Републике Србије. Ова одлука ступа на снагу вечерас, од 20 часова и не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.
За све грађане који за време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени.
Изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе.
Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана, измењена је за дан недељу, тако да грађани старији од 70 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница у самопослугама.
Списак продавница  који ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.covid-19.rs као и на сајту Владе Републике Србије.
Списак трговинских објеката који раде у недељу од 04-07 часова са лицима старијим од 70 година на територији општине Опово.

Назив продавнице Адреса
ТР "Оповачки дућан" Опово, Станка Томича
СТР "Макса" Опово, Иве Лоле Рибара
ДОО "Мемфис" Опово, Братства Јединства
СТР "Грча" Опово, Слатинска
ТР"Дода-г" Опово , Максима Горког
СТР "Амигос" Опово, Бориса Кидрича
Доо "Подунавље" Опово, Братства јединства
Тр "Лола 2013" Баранда, Жарка Зрењанина
Гомекс Баранда , Пролетерска
Доо "Подунавље" Баранда , Трг Маршала Тита
СТР"Џамбег" Сакуле, Иве Лоле Рибара
СТР "Даша и Нена Сакуле, Партизанска
СТР"Воиновић" Сакуле, Бориса Кидрича
Гомекс Сакуле, Партизанска
СТР" Маки" Сефкерин, Жарка Зрењанина
СТР "Сењорита" Сефкерин, Жарка Зрењанина

За сва лица млађа од 70 година период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 часа ујутру.
Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека.
Забрањује се боравак у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.
Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од 5 особа.
Што се тиче угоститељских објеката, донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића. То не подразумева затварање угоститељских објеката, већ се угоститељима забрањује да своју делатност врше тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у самом објекту или у башти угоститељског објекта.
То значи да грађанин може да купи храну и пиће „за понети“, а не може да купљену грану и пиће конзумира за столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти угоститељског објекта.
Уколико угоститељ жели да врши своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за понети или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат. При томе радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.
Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса COVID-19.
Стога се ова одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике (кладионице, аутоперионице, играонице) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било да купују или добијају бесплатно.
Све усвојене мере имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља, али Влада у овој борби не може победити сама већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина.
Још једном апелујемо на све грађане, да се најстроже придржавају свих мера које је Влада донела како бисмо из ове битке, сви заједно, изашли као победници.


21.03.2020